Berita

AEON PERKENALKAN ‘KUIH RAYA KITA’ SEBAGAI SIRI NFT PERTAMA

AEON bekerjasama dengan artis baharu ketengahkan 8 jenis ‘’Kuih Raya Kita’’ melalui NFT

Kuala Lumpur, 27 April 2022 – AEON CO. (M) BHD. (AEON) melancarkan siri pertama NFT berinspirasikan Raya sempena kempen ‘Raya Penuh Makna’ yang memfokuskan kepada asal usul lapan jenis kuih tradisional atau manisan utama iaitu Tart Nenas, Biskut Mazola, Biskut Coklat Almond London, Biskut Makmur Daun, Biskut Cornflakes, Biskut Dahlia, Biskut Bebola Suji dam Biskut Mentega Semperit.

Bercakap mengenai siri NFT yang diilhamkan Raya pertama, Low Ngai Yuen, Ketua Pegawai Perdagangan dan Pemasaran AEON berkata,” Hasrat kolaborasi ini bukan setakat menyerikan sambutan Hari Raya di dalam ruang digital, malah ianya untuk menyokong karya artis tempatan. Kami menghargai dan mempromosikan hasil kerja mereka – seiring dengan tujuan tema keseluruhan kempen Raya kami, ‘Raya Penuh Makna’. Apabila kita memperkenalkan teknologi ‘blockchain’ bagi memelihara tradisi, seni dan budaya yang kita amalkan selama ini, kita telah memberi nafas baharu terhadap cara sambutan yang selama ini tidak pernah kita fikirkan.”

Siri sulung NFT, ‘Kuih Raya Kita,’ dicipta oleh Afi Sulaiman, artis kulinari nostalgia yang diinspirasi ketika menetap di kampung, dan dicipta khusus untuk mengumpul simpanan dan kehidupan bermasyarakat. Koleksi ini termasuk 16 reka bentuk yang dicipta secara eksklusif untuk koleksi ahli AEON, dengan edisi pertama tersedia secara percuma sehingga 1 Mei 2022. Sebanyak 1,250 salinan tersedia dalam setiap edisi.

Afi Sulaiman ialah seorang ilustrator dan penulis Malaysia yang telah diberi penghormatan oleh Balai Seni Lukis Negara pada tahun 2019 sebagai Usahawan Seni Muda buat pertama kali. Sejak itu, artis muda ini menumpukan usahanya untuk mengekalkan budaya makanan Malaysia melalui visual dan penceritaan, termasuk buku kanak-kanak, cetakan seni dan banyak lagi.

“Ciri seni yang saya hasilkan adalah unik, nostalgia, gembira dan penuh warna warni dengan penekanan kepada budaya tempatan. Saya merasa amat teruja untuk mengetengahkan kuih tradisi Melayu melalui kerjasama dengan AEON dan saya berharap rakyat Malaysia dapat menikmati kuih Raya digital yang unik ini sebagaimana saya suka membuatnya”, kata Afi Sulaiman.

Bersempena dengan Meta Universe Sdn. Bhd. atau MU, rakan kongsi terpilih yang menggunakan teknologi dan aspek Web3 daripada metaverse, aset digital dan infrastruktur maya, siri NFT ‘Kuih Raya Kita’ juga penting untuk pertumbuhan komuniti. Khalid Gibran, Ketua Pegawai Eksekutif MU berkata, “Siri NFT ini akan menginovasikan cara AEON berkomunikasi dengan pelanggan mereka. AEON mencipta sentuhan kesetiaan yang berbeza dengan memberikan pelanggan pengalaman terkini yang merupakan aset yang boleh dimiliki secara ketara di dalam ruang digital.”

“Kami mahu melakukan lebih banyak lagi – ekosistem peruncitan merupakan himpunan produk ikonik yang terkenal di dunia ini dengan pelbagai kisah dan kenangan yang perlu diabadikan. Sekiranya kita boleh mendigitalkan pengalaman ini, kita akan membawanya kepada sebuah realiti baharu secara maya,” tambah Low Ngai Yuen.

AEON juga menawarkan NFT edisi unik dan terhad melalui Discord di bawah siri ‘Kuih Raya Kita’ yang sama, dengan keistimewaannya ialah gaya bekas penyimpanan kek. Siri luar biasa ini dibuat oleh Izzati Suza, seorang artis Malaysia yang otodidak. Dia juga memiliki dan mengendalikan Kedai Suza di Melaka, di mana dia mencipta pakaian dan barangan buatan tangan lain yang membantu menyebarkan berita tentang kerjanya.

Izzati Suza mengambil keputusan untuk menceburi bidang seni selepas berdepan beberapa cabaran dan tragedi dalam hidup. Kerjasama NFT pertama antara Izzati dan AEON tertumpu pada tiga tema utama: ‘Kain Meja Nenek,’ ‘Kuarantin Raya,’ dan ‘Raya Penuh Makna,’ dengan hanya sepuluh keping dihasilkan untuk setiap tema.

“Saya benar-benar cenderung kepada tema Raya AEON untuk tahun ini – ‘Raya Penuh Makna’. Ianya amat bermakna apabila kita dapat menyambut Raya bersama yang tersayang setelah melalui perintah berkurung selama dua tahun. Semenjak pandemik melanda, ramai dari kita yang mengamalkan cara hidup digital, lantas kami menjemput semua rakyat Malaysia untuk mendapatkan siri NFT Raya yang unik ini untuk menjadikan sambutan tahun ini lebih diingati,” kata Izzati.

Butiran lanjut mengenai siri NFT AEON ‘Kuih Raya Kita’ boleh didapati di https://aeonretail.com.my/promotion/kuihrayakita2022/NFT/. Kempen Ramadan-Raya 3 AEON, ‘Raya Penuh Makan,’ serentak dengan pengenalan NFT Series ‘Kuih Raya Kita.’ Di www.aeonretail.com.my, anda boleh mendapatkan lebih banyak diskaun Raya.

Inisiatif ini adalah selaras dengan usaha AEON untuk mempromosikan Matlamat Pembangunan Mampan PBB 8 dan 17 (SDGs 8 dan 17). (SDGs 8 dan 17). Objektif masing-masing adalah untuk memupuk masyarakat yang aman dan inklusif untuk pembangunan jangka panjang, memastikan setiap orang mempunyai akses kepada keadilan, dan mewujudkan institusi yang bertanggungjawab dan inklusif. Berkesan pada semua peringkat, termasuk menambah baik alat pelaksanaan dan menghidupkan semula kerjasama global untuk pembangunan jangka panjang.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button