Berita

Acara Perniagaan Mendorong Transformasi Industri Malaysia Sebaik Sempadan Dibuka

KUALA LUMPUR, 30 Mac 2022 – Semasa Malaysia bersiap sedia untuk membuka sempadannya pada 1 April 2022, Business Events Sarawak (BESarawak) dan Biro Konvensyen dan Pameran Malaysia (MyCEB) telah membangunkan BEimpactful, pakej yang direka  oleh kedua-dua biro untuk perancang acara perniagaan yang seimbang berikutan Covid-19.

BEimpactful menawarkan pelbagai ganjaran wang dan barangan. Ia boleh digunakan untuk persidangan nasional dan antarabangsa, pameran, dan acara korporat yang berbentuk sama ada fizikal, hibrid atau buatan sendiri. Acara itu mesti diadakan secara fizikal hanya untuk nasioanal dan antarabangsa.

Yang Berhormat Dato Sri Abdul Karim Rahman Hamzah, Menteri Pelancongan, Industri Kreatif dan Seni Persembahan Sarawak merangkap Menteri Belia, Sukan dan Pembangunan Usahawan, hari ini berkata pada Himpunan Suku Tahunan BESarawak di Kuala Lumpur bahawa “Sebagai persediaan untuk pembukaan semula sempadan, dan kebarangkalian tinggi acara mengembalikan perniagaan antarabangsa, kami telah memutuskan untuk meneruskan Pakej Insentif Perancang Acara Perniagaan untuk tahun ini.” “BESarawak dan MyCEB bekerja lebih rapat berbanding sebelum ini di peringkat kerjasama yang lebih tinggi untuk memacu transformasi ekonomi dan sosial Malaysia pembangunan melalui acara perniagaan,” kata Menteri itu lagi.

Sektor acara perniagaan telah dikenal pasti sebagai aspirasi dalam Strategi Pembangunan Pasca Covid-19 Sarawak 2030, yang dilancarkan oleh Ketua Menteri Sarawak pada 2021 dan bertujuan untuk memperkasakan komuniti, memulihara warisan, budaya, dan biodiversiti, serta menggalakkan pelaburan dan pembangunan dalam semua sektor.

Institut Teknologi Makanan Malaysia, Persatuan Radiografer Malaysia, Persatuan Sistem IEEE, Manusia dan Sibernetik (Malaysia), dan Persatuan Pakar Anaesthesiologi Malaysia (MSA) dan Kolej Pakar Anaesthesiologi, Akademi Perubatan Malaysia semuanya mengumumkan kemenangan bidaan untuk empat persidangan kebangsaan dan antarabangsa utama semasa Perhimpunan Puak.

Persidangan ini dijadualkan membawa anggaran 4,000 peserta ke Sarawak, menunjukkan bahawa percubaan Sarawak untuk sejajar dengan matlamat dan piawaian seluruh dunia dalam menilai tidak ketara untuk acara perniagaan, yang dikenali sebagai impak warisan, berada di landasan yang betul.

Dalam ucapan yang menggembirakan, Ketua Pegawai Eksekutif BESarawak, Amelia Roziman, menekankan bagaimana pembangunan sistem pengukuran impak warisan pada 2019 telah menghasilkan manfaat jangka panjang yang besar untuk Sarawak, seperti yang diukur oleh 13 Bidang Tumpuan Utama dan UNSDG.

“Kesan Legasi pantas menjadi strategi untuk bukan sahaja pulih daripada kesan daripada pandemik tetapi untuk mengekalkan sektor perniagaan yang semakin berkembang.” Dia berkata.

Sejak permulaannya pada 2006, Sarawak telah memperoleh hampir RM3 bilion kesan ekonomi keseluruhan melalui acara terjaminnya, menurut rekod kerajaan.

Untuk maklumat lanjut tentang kesan legasi ,sila e-mel rose@sarawakcb.com.  Untuk bertanya tentang BEimpactful dan Dana Acara Perniagaan Sarawak, hubungi Donny Tan untuk Konvensyen dan Pameran (donny@sarawakcb.com)  atau e-mel Crystal Phang untuk Mesyuarat Korporat dan Korporat Insentif (crystal@sarawakcb.com).

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button